Leren van je ervaringen – Wat leer jij vandaag?

Wat is leren voor jou?

Is het nieuwe kennis opdoen? Boeken lezen of op anderen manieren informatie tot je nemen?

Is het kijken en luisteren naar hoe anderen het doen, of wat hun ervaringen zijn?

Of is het zelf doen en ervaringen opdoen? Actief aan de slag met iets wat je moeilijk vindt en kijken hoe dat gaat?

Al deze vormen zijn uiteraard werkbare vormen van leren en ontwikkelen. Maar de laatste, ervaringsgericht leren, is volgens mij toch wel de allerbelangrijkste. We hebben allemaal leren lopen, fietsen, schommelen, skiën en autorijden door het gewoon zelf te proberen en te kijken hoe het gaat.

Pas als we in staat zijn om te leren van onze ervaringen kunnen we een stapje vooruit zetten en weer ruimte creëren voor nieuwe ervaringen en dus nieuwe kwaliteiten, vaardigheden en vooral overtuigingen dat we het kunnen leren en veranderen.

Ik besef dat we nu in een tijdgewricht leven waarbij ervaringen ontbreken om te weten hoe we het beste op kunnen gaan met alle onzekerheden en problemen. Als we het van tevoren wisten, dan zou het makkelijk zijn. Maar we weten het niet. Maar als we leren van onze ervaringen zijn we beter in staat om nieuwe stappen te zetten. Zonder bij herhaling dezelfde fout te maken.

Want alleen een ezel…..

Ik geloof er sterk in dat als we trouw zijn en blijven aan onze menselijke waarden en die met hartstocht uitdragen dat we daarmee het verste komen. Welke waarden belangrijk zijn, dat is waar we het over moeten hebben met elkaar, steeds weer, in iedere context. Binnen je team of afdeling op je werk, thuis met je gezin en in bredere context in onze straten, wijken en steden. In onze samenleving.

We zullen ontdekken dat we al heel vaak vanuit dezelfde waarden willen leven. We hanteren alleen niet altijd dezelfde strategie om invulling te geven aan onze behoeftes en waarden. En daar ligt de oorzaak van ieder conflict. Klein of groot..

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Bericht

Hessel Frings

De drijvende kracht achter Helanus

Hessel FringsIn 2005 ben ik, Hessel Frings, gestart met Helanus. Ik heb ruim 10 jaar ervaring als projectmanager en manager in het bedrijfsleven, bij bedrijven als KPN, Unilever, TNT en Kenniswijk. Mijn ambitie is om mijn kennis, ervaring en vaardigheden over te brengen op andere (toekomstige) professionals en managers. Door mijn coaching worden daarnaast alle kwaliteiten die de persoon zelf in zich heeft optimaal benut.

Lees verder

Vind Helanus op Facebook

%d bloggers liken dit: